Näin valitset oikeanlaiset sukset

Suksia on monenlaisia ja niin on hiihtäjiäkin. Näin ollen juuri sinulle löytyy takuulla oikeanlaiset sukset. Tämä kuitenkin vaatii hieman pohjatyötä ja valmiutta lähteä hieman pidemmälle kuin siihen lähimpään supermarkettiin. Halvoissa suksissa on se huonopuoli, että niillä hiihdetään vain yksi talvi jos sitäkään.

Ensimmäisenä sinun tulee olla perillä siitä, mitä aiot suksilla tehdä. Tavalliset sukset eivät sovi lasketteluun ja laskettelusuksilla ei juurikaan voi hiihtää. Laskettelusukset ovat hieman lyhyemmät ja leveämmät kuin normaalit hiihtosukset. Kun tämä on selvitetty, kannattaa miettiä, millainen hiihtäjä olet: haluatko mennä perinteistä ladun reunassa vai luistella hieman nopeammin. Perussuksilla pystyy tekemään molempia, mutta ei välttämättä niin hyvin kuin haluaisit. Tämän takia kannattaa pistäytyä nimenomaan urheiluliikkeessä, jossa kokenut myyjä osaa suositella juuri oikeanlaisia suksia.

Puisia suksia ei markkinoilla enää juurikaan ole, vaan ensisijainen materiaali tuppaa olemaan lasikuitu. Kukaan ei kuitenkaan kiellä puisia suksia, ja Suomesta löytyy kyllä edelleen kourallinen ihmisiä, jotka osaavat valmistaa kunnollisia puusuksia. Puu on kuitenkin hieman vaativampi materiaali, ja puusuksia pitää tervata säännöllisesti, jotta ne pysyvät kunnossa. Lasikuituiset sukset ovat siinä mielessä paremmat, että niiden ylläpito ei vaadi juurikaan mitään ihmeellistä, kunhan pyyhkii kesän jälkeen pölyt ja voitelee aina silloin tällöin. Tämänkin voi ulkoistaa liikkeille, joissa teroitetaan myös luistimia ja huolletaan polkupyöriä.