Suksilla meneminen on yksi Suomen suosituimmista talviharrastuksista. Aivan kaikki ovat vähintään kokeilleet sekä hiihtoa että laskettelua koulussa. Talvilomien aikana hiihtokeskukset täyttyvät laskettelijoista, joiden taso vaihtelee maan ja taivaan välillä. Laskettelukeskuksessa on mahdollista kokeilla niin laskettelua, hiihtoa kuin myös vaikkapa lumikenkäkävelyä. Jokaiselle löytyy takuulla jotain puuhaa ja hyvän sään sattuessa se on jopa niin hauskaa, että ajan kulkue ei edes huomaa.
Sekä hiihto, että laskettelu ovat hyviä harrastuksia ja on melko lailla mahdotonta sanoa, kumpi on parempi. Molemmissa on puolensa ja ne kehittävät hieman eri asioita, jos haluaa tosissaan treenata eikä vain vaikkapa lasketella pelkän huvin vuoksi. Hiihto on hyvää kestävyysliikuntaa ja hiihtoliikkeet tekevät hyvää nivelille ja luille. Laskettelu sen sijaan on staattisempaa, mutta kehittää tasapainoa sekä kehon koordinaatiokykyä.
Hiihto on yleensä se suksittava laji, josta me kaikki aloitamme. Kuten jo aiemmin sanottu, suomalaiset laitetaan kokeilemaan hiihtoa jo koulussa. Hiihtoon helppo tottua, sillä suksilla pystyssä pysyminen ei vaadi mitään erityistä ja eteen pääsee vain kun itse työntää. Tästä siirrytään sitten harjoittelemaan mäkeen nousua ja sieltä laskua sekä jarruttamista. Tämän jälkeen osaa alkaa kiehtomaan vauhdin huuma ja siitä onkin luonnollista siirtyä lasketteluun.
Hiihtäminen on helppo aloittaa kunhan vain on sopivat välineet. Hiihto pitää Suomessa edelleen pintansa siitäkin huolimatta, ettei se enää ole pakollinen opetettava laji koulujen liikuntatunneilla. Monet koulut kuitenkin opettavat sitä oppilaiden toiveesta. Monella on sukset jo omasta takaa ja hiihto on sen verran helppo laji, että kaikki pääsevät siihen kiinni melko nopeasti. Vaikka perinteinen hiihto ei välttämättä ole sitä kaikkein hikisintä liikuntaa, se saa kuitenkin raajat liikkeelle, mikä on erityisen tärkeää nykyajan istuvalla ihmisellä.
Laskettelu on hieman intensiivisempi laji ja siihen siirrytään yleensä siinä vaiheessa, kun hiihtämisen tekniikka alkaa olemaan jo hyvin hallussa. Laskettelua ei ole mikään yksittäinen laji, vaan siihen luetaan vaikkapa alppihiihto ja lumilautailu. Mikäli se oma laji on nimenomaan lumilautailu, tulee tehdä taas suksien jälkeen melkoisia investointeja hyvään lautaan ja muihin välineisiin. Tavallisilla suksilla ei myöskään voi laskea mäkeä, vaikka haluaisikin.
Laskettelussa perusperiaate on kuitenkin sama lajista riippumatta: tarkoitus on tulla mäkeä alas mahdollisimman hallitusti kovassa vauhdissa. Tämän aikana voidaan ohittaa esteitä ja/tai tehdä temppuja, mikä vaatii aina omanlaistaan harjoittelua. Nämä kehittävät erityisesti silmän ja kehon koordinaatiota ja kykyä suunnitella asioita melkoisen stressin alla. Laskettelu on myös kilpailu laji, jossa yleensä tuomarit pisteyttävät sitä, kuinka monimutkaisia temppuja laskettelija aikoo suorittaa ja miten hän niistä suoriutuu.