Hiihdon jälkeen saunaan

Hiihdossa saa nostettua sykettä jos vain haluaa ja liikunta suksien varassa on monipuolista.

Talviurheilussa liikunnan tarkoitus on myös pitää liikkuja lämpimänä. Kun hiihtourakka on takana tuleekin nopeasti kylmä, mikäli ei pääse heti lämmittelemään. Yksi hyvä paikka lämmitellä on sauna; siellä tulee takuulla vähintäänkin lämmin. Saunalla on myös muita hyötyjä urheilun jälkeen ja osa niistä korostuu eteenkin hiihdon jälkeen.

Moni luulee, että sauna on jokin ihmepaikka, joka parantaa kaikki vaivat treenien jälkeen. Tämä on kuitenkin pelkkää kansanuskoa ja vain osittain totta. Saunassa palautuu toki jonkin verran fyysisesti, mutta ennen kaikkea psykologisesti, mihin usko saunan palauttavasta tehosta suurimmaksi osaksi perustuu. On tärkeää muistaa, että saunomisen yhteydessä juotaisiin vichya tai ihan vain vettä, sillä saunominen kiihdyttää hikoilua entisestään ja liikunnan jälkeen siihen ei välttämättä ole varaa. Tästä syystä kannattaa myös välttää niitä kaikkein kovimpia löylyjä pitkän hiihtolenkin jälkeen.

Saunassa kannattaa myös peseytyä huolellisesti. Jos vain mahdollista, kannattaa harjata itsensä läpikotaisin sienellä tai harjalla: pitkittynyt hikoilu hiihtäessä ja saunassa auttaa irrottamaan kuollutta ihoa, joka on todella helppo rapsuttaa pois suihkun yhteydessä.

Saunan yhteydessä voi myös hypätä takaisin hankeen, jos vain uskaltaa. Tämä kuuman ja kylmän äkillinen vaihtelu vilkastuttaa verenkiertoa, mikä tasoittaa kehon lämpötilaa myös sormien päissä.